четвер, 10 січня 2013 р.

Валентин Сильвестров: "Це співають люди, хор акапельний – це вже собор Гілеї з людей, співочий собор. Виникає така ситуація, що людський всесвіт співає через ці голоси"

 
30 жовтня 2012 року геніальний український композитор Валентин Сильвестров відсвяткував свій 75-й День народження разом з численними шанувальниками у Національній філармонії України. Подарунок публіці у цей день – хоровий концерт та кілька секретів у відвертих інтерв’ю від Композитора. Радію честі познайомитися і поговорити з унікальним киянином – Валентином Сильвестровим.
«Тут виникає така ситуація, що акапельний хор – це взагалі такий жанр, більш присутній в Україні. Наприклад, в Польщі не так, в Європі. Це пов’язано з православ’ям, у православній церкві під інструмент не співають. Коли такий хор співає… Коли на інструментах грають, то там вже є друга система – відчуження. А це співають люди, хор акапельний – це вже собор Гілеї з людей, співочий собор. Виникає така ситуація, що людський всесвіт співає через ці голоси.
А крім того це ще зв’язано з літургічними текстами. Я до них ставився не як до церковних, або з Інтернету, а як до текстів, які писали Пушкін, Златоуст, поет… До цих слів так потрібно підходити, як до Пушкіна, Шевченка і тоді вони, можливо, розкриються по-новому. Не традиційно, а так, ніби слово щойно виникло: тільки-що Христос сказав: «Отче наш», Пушкін сказав: «Отче, наш». Оце воно! Отак вони і заспівали. Не те, що вже пройшло 5000 років…

Музика знову повертає нас до витоків мови, хтось сказав це, а музика підхоплює з мови, а не тільки з традицій. Часто мову відкидають, а кажуть: «Треба ось так казати», а сам текст говорить: «Ось така потрібна музика», якщо ти дійсно прислухався. Оце така проблема. Проблема у тому, що ця музика зв’язана не з природою, а зі словом. Наприклад, навіть Тичини вірш наївний, дитячий «Гаї шумлять», але це ж райський… Це те, що у Тичини забрали… Пушкін сказав, що «поэзия должна быть глуповата», так оце якраз наївність у Тичини, у нього була оця «глуповатість» геніальна, а потім воно кудись зникло.

І це від слів іде: «Гаї шумлять», це – парадіз, це така асоціація, що від слова іде, а не від того, що я малюю гай – це не головне. Головне, як цей текст проспівується. А потім обертонами він і гай дає і інше, інше, інше», -  розповідає Валентин Сильвестров.
Відеоінтерв'ю:
http://youtu.be/31Quv3KYOq4



 
Kyivdiary.com
Valentyn Silvestrov
Pianist / Composer
Pianist and one of the best-known Ukrainian composers in the world. More than 40 years Valentyn Silvestrov has been composing great contemporary classical music in his little modest apartment with a view of Kyiv-Pechersk Lavra. He was born in 1937 in Kyiv. CD with music composed by Valentyn Silvestrov will be a cool present from Kyiv.

Nice film about Valentyn Silvestrov: http://www.youtube.com/watch?v=M9CYVWdXxDw

 

Немає коментарів:

Дописати коментар